Bláznivý festival

Podobné akce

Účinkující: Děda Mládek Illegal Band, Nebe

Typ akce: Festival

Zahájení: 09. 9. 2015
Ukončení: 09. 9. 2015

Vstupné: Zdarma

Popis akce

Bláznivý festival bude již potřetí bojovat proti předsudkům vůči schizofrenii

Po roce míří do Prahy Bláznivý festival. Třetí ročník tak trochu jiného festivalu, který se snaží netradiční formou přiblížit život se schizofrenií a bojovat proti předsudkům vůči této nemoci, se uskuteční 9. září ve Žlutých lázních. Návštěvníci se mohou těšit na kreativní workshopy, veletrh rozmanitých ručních výrobků, největší česko-slovenskou výstavu Art Brut obrazů od výtvarníků se schizofrenií, koncert kapel Děda Mládek Illegal Band a Nebe, nebo na chvíli zažít schizofrenii na vlastní kůži.

Bláznivým festivalem pokračuje osvětová kampaň s názvem „Jsem jako ty“, jejímž cílem je šíření znalostí o psychickém onemocnění schizofrenie a možnostech jeho správné léčby. Kampaň se dlouhodobě snaží poukazovat na fakt, že pokud jsou pacienti se schizofrenií léčeni, jejich život nemusí být v mnohém odlišný, rozhodně tedy není na místě je kvůli jejich nemoci ze společnosti vylučovat, či z nich mít strach.

Letošním podtitulem festivalu je heslo „Dva světy, jedna realita“. „Chceme tím naznačit, že život schizofreniků opravdu může být jiný, než ten náš. Mnohdy barvitý a velmi kreativní, jindy naopak smutný a osamocený. Rozhodně není lehké s touto diagnózou žít. Velice důležité je proto o schizofrenii mluvit. Na jedné straně proto, aby nebyla schizofrenie považována za stigma, aby se pacienti nebáli o svých problémech mluvit a dostali se včas ke správné léčbě. Na straně druhé, aby nedocházelo k obavám z duševně nemocných kvůli mylným představám o nemoci a obavám z jejich agresivity,“ uvedla za organizátory Hana Brychtová.

O zábavný festivalový program se postarají především sama sdružení a pacientské organizace. Návštěvníci festivalu tak uvidí řadu hudebních a divadelních vystoupení pacientských spolků, ale také známých interpretů. Z akce si mohou odnést výrobky z terapeutických dílen a podpořit tím činnost jednotlivých sdružení, která se na akci sjedou z celé České republiky. Připraven bude také speciální simulátor, který zájemcům poodhalí, jaké to je být na malou chvíli v kůži schizofrenika.

Součástí festivalu bude také výstava obrazů pacientů se schizofrenií s názvem „Tvorba léčí“. Výstava je největší česko-slovenskou prodejní výstavou originálů obrazů vytvořených pacienty se schizofrenií. Obsahuje 40 originálů od autorů z celé České republiky a Slovenska. Všechna vystavená díla si bude možné na místě zakoupit a veškerý výtěžek poputuje autorům jednotlivých děl.

O schizofrenii
Schizofrenie je psychotické onemocnění, které se projevuje poruchami myšlení (bludy), vnímání (halucinace), chování a změnami osobnosti. U nemocných dochází ke ztrátě kontaktu s realitou. Pacienti si vytváří vlastní svět, představy a souvislosti, které nejsou reálné. Často si neuvědomují, že jsou nemocní a nevědí, že jim může moderní léčba pomoci. V současnosti se kromě léčby pomocí tablet často využívají také dlouhodobě působící injekce. Při kontinuální léčbě může většina pacientů žít plnohodnotný život.

Schizofrenie v číslech
V České republice je nemocných schizofrenií přibližně 100 000 pacientů, diagnostikovaných je ovšem pouze 95 procent z nich, tedy 95 000 pacientů. Léčí se jich ale ještě výrazně méně, pouze 66 500 pacientů. 39 900 pacientů je léčeno pomocí moderních antipsychotik, což výrazně zvyšuje úspěšnost léčby. Důvodem, proč je léčena pouze část pacientů, je zejména fakt, že mnoho z nich léčbu odmítá, přičemž významnou roli zde hraje stigma, kterým pacienti trpí. Správná a včasná léčba přitom pomůže až třetině pacientů získat nemoc pod kontrolu a vrátit se k běžnému životu. Na druhé straně, každý 10. schizofrenik svůj boj s nemocí vzdá a spáchá sebevraždu.


Pro více informací kontaktujte:
Hana Brychtová
Bílý Medvěd Public Relations
hana.brychtova@bmpr.cz
+ 420 776 831 015

Místo konání: Žluté lázně

Přesná adresa: Žluté lázně Podolské nábřeží 3/1184 140 00 Praha 4-Podolí (Hledat na mapě)

Praha (okres: Praha kraj: Praha stát: Česká republika)

WWW pořadatele: http://www.schizofriends.cz/
Předchozí akce: Dračie noci na Chopku 29.8.2015
Následující akce: Užít Litoměřice

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!