Ferdinad Bučina (*1909 +1994), fotografie z Javorníka

Podobné akce

Účinkující: Tomáš Rasl - vnuk Ferdinada Bučiny

Typ akce: Výstava

Zahájení: 01. 9. 2015
Ukončení: 31. 12. 2015

Popis akce

Bučinovým životním fotografickým tématem byla obec Javorník v Bílých Karpatech, obrazy v tomto svérázném kraji byl zcela pohlcen. Spolu s manželkou Vlastou se zajímal z počátku o orchideje na loukách, později též o venkovské tradice a prostý život vůbec.

Na javornických loukách zachytil řady sekáčů opřených do kosišť v bílých konopných košilích a kalhotách tzv. “traslavicích”, nebo tytéž kosce při odpočinku se stopkou slivovice nalitou ze “sodovčáku” mezi prsty. Tyto fotografie a mnohé další Bučinovy snímky jsou oslavou prosté lidské práce a venkova vůbec.

Dramatické jsou snímky krajin s nádhernými oblaky patrně před bouřkou. Harmonicky působí fotografie na níž žena a muž jedou na fůře sena taženém voli (šůrky) domů s pohledem do svého kraje na úzká těžce obdělaná políčka.

Brzo se snad dočkáme také vydání knihy “Vzpomínka na Javorník” datované rokem 1942 kterou Ferdinand Bučina připravil k tisku, ale v poválečných poměrech v Československu nevyšla.

poděkování Martinu Škodákovi a Lukáši Prchalovi za veškerou pomoc s výstavou

Místo konání: Studio Citadela

Přesná adresa: Klimentská 16, Praha 1 (Hledat na mapě)

Praha (okres: Praha kraj: Praha stát: Česká republika)

Pořadatel: Studio Citadela
WWW pořadatele: http://www.studiocitadela.cz

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!