V Brně začala unikátní fotovýstava Tady šaty pomáhají

Podobné akce

Účinkující: Tomáš Bican

Typ akce: Výstava

Zahájení: 02. 2. 2016
Ukončení: 21. 2. 2016

Vstupné: zdarma

Popis akce

Celkem tucet velkoformátových portrétů bude k vidění v rámci výstavy „Tady šaty pomáhají“ od 2. února v Brně. Svým pojetím jedinečné fotografie z dílny fotografa Tomáše Bicana zachycují tváře a osudy sociálně znevýhodněných lidí a budou vystaveny v prostorách brněnského Avion Shopping Parku až do 21. února. Celá výstava má za cíl upozornit na efektivní, jednoduchou, leč v České republice stále nedostatečně využívanou pomoc potřebným formou recyklace obnošených oděvů. Celý charitativní projekt vznikl z iniciativy Avion Shopping Parku a ve spolupráci s Diakonií Broumov, jejíž současní i bývalí klienti jsou na fotografiích zachyceni právě v šatech, které byly v rámci sbírky odevzdány do sběrných kontejnerů po celé České republice.
Portréty ukazují lidi bez zázemí svého vlastního domova v jiném světle, než jsou většinou prezentováni v médiích. Cílem bylo vytvořit fotografie, které budou pozitivní a představí příběhy hlavních aktérů ze světlejší stránky. Jejich životní osudy jsou často až neuvěřitelné, ale všechny ukazují obrovskou vůli prát se s nepřízní osudu. „Nechtěli jsme fotit sociální dokument, ale portréty lidí, kteří prostě jen neměli v životě tolik štěstí. Překvapilo mě, jak pozitivní a vřelí byli hrdinové naší výstavy,“ prozrazuje fotograf Tomáš Bican. „Setkání mi v mnohém otevřelo oči. Netušil jsem, jak málo stačí k tomu, aby se člověk ocitl v mezní životní situaci. A také, jak moc může změnit život k lepšímu podaná ruka, pomoc ve správnou chvíli na správném místě.“

Výstava chce nenásilnou a zajímavou formou připomenout možnost jednoduché pomoci lidem v nouzi a to prostřednictvím sbírky obnošeného šatstva, kterou po celé České republice a na Slovensku organizuje charitativní organizace Diakonie Broumov. „Jen na jižní Moravě máme rozmístěno 75 sběrných kontejnerů na obnošené oděvy, které výrazným způsobem pomáhají zkvalitnit život sociálně potřebným v celém regionu. Bohužel se stále setkáváme s tím, že lidé o možnosti darovat staré oblečení nevědí nebo využívají kontejnerů komerčních společností, které darované oděvy využívají pouze k dalšímu prodeji. Výstavou fotografií chceme upozornit na velmi snadnou formu pomoci, která nevyžaduje žádnou finanční investici,“ říká Lenka Wienerová, ředitelka logistiky a PR z Diakonie Broumov.
taré oděvy je možné darovat do označených zelených sběrných kontejnerů umístněných v prostorách brněnského Avion Shopping Parku či na jiných místech po celém regionu.

Místo konání: Avion Shopping Park Brno

Přesná adresa: Skandinávská 2, 61900, Brno (Hledat na mapě)

Brno (okres: Brno-město kraj: Jihomoravský kraj stát: Česká republika)

Pořadatel: Avion Shopping Park Brno
WWW pořadatele: www.brno.avion.cz

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!