Jan Řepka: Koncert mezi knihami

Podobné akce

Účinkující: Jan Řepka

Typ akce: Koncert

Zahájení: 08. 11. 2016
Ukončení: 08. 11. 2016

Vstupné: 50,- Kč

Popis akce

Písničkář klasického střihu (kytara, harmonika, folkové kořeny) i průkopnických cest (cyklotúry, domácí koncerty, zahraniční turné). Vedle vlastní koncertní činnosti vede také cyklus hudebních večerů Open Mic, kterým doplňuje a osvěžuje domácí scénu pod heslem: „Kdo hraje, přijde. Kdo hledá, najde.“

Jan Řepka (1982) se na české písničkářské scéně pohybuje od konce 90. let. Během osmiletého působení ve dvojici Nestíháme vydal dvě alba, získal mnohá žánrová ocenění a absolvoval více než 500 koncertů u nás i v zahraničí. Od roku 2010 vystupuje sólo nebo se zpěvačkou Josefinou Žampovou, s níž natočil samostatné album Čistý byl svět. Původní tvorba se točí kolem věčné osy láska-cesta-svoboda. Zvláště živým vystoupením udává tón Řepkův přirozený pěvecký projev, dynamická kytarová hra a citlivá dramaturgie. Vlastní repertoár přitom prokládá věrně přeloženými písněmi svých slavnějších předchůdců (Donovan, Bob Dylan, Mani Matter, R.E.M., Paul Simon), a zosobňuje tak pokračující tradici autorské písně.

Zatím nejdelším koncertním turné byla Česko-slovensko-polská hudební cyklotúra 2011. Cesta vedla třemi státy, měřila více než 1.900 km a v jejím průběhu odehrál Jan Řepka 26 koncertů. Veškeré vybavení si přitom vezl sám na speciálním prodlouženém kole. Celkem už Řepka podnikl šest cykloturné, poslední v létě 2014 společně s kanadskou písničkářkou Leah Abramson. Mezi dalšími zahraničími cestami vyniká Švýcarsko, kam se Řepka vrací již téměř pravidelně.

Kromě osobních přátelství ho tam vede práce na překladech písní nejznámějšího švýcarského písničkáře Maniho Mattera. V plánu je celé album, které by mělo dílo tohoto autora poprvé představit českému posluchači. Zvláštní kapitolu představují tzv. domácí turné, během nichž se Řepka výjimečným způsobem opírá o přímou pomoc svých fanoušků. Na podporu takto nezávislé organizace koncertů vznikl krátký dokument a obecně použitelná podrobná příručka pro hostitele domácích koncertů.

V roce 2007 založil Jan Řepka společně s publicistou, písničkářem a překladatelem Michalem Bystrovem tzv. Karlínský Open Mic, z něhož se během několika let stala zřejmě nejrespektovanější podobná scéna v Praze. Open Mic POTRVÁ (jak se dnes tento pořad nazývá) uvedl přes 400 různých autorů, na podzim 2011 rozšířil své působení do Brna (Open Mic NA PRAHU, Café Práh) a jako dobrý příklad slouží také mnohým podobným hudebním cyklům u nás a na Slovensku. V současné době pracuje Jan Řepka na překladech zmíněného Maniho Mattera, chystá další velkou letní cyklotúru (2015) a stále se také věnuje propojování otevřených scén typu Open Mic


Více zde: http://okskvrnany.webnode.cz/products/a8-11-2016-18-00-jan-repka-koncert-mezi-knihami/

Místo konání: Obvodní knihovna Skvrňany

Přesná adresa: Macháčkova 28 318 00 Plzeň (Hledat na mapě)

Plzeň (okres: Plzeň-město kraj: Plzeňský kraj stát: Česká republika)

Pořadatel: Knihovna města Plzně
WWW pořadatele: http://okskvrnany.webnode.cz

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!