Božena Němcová: Archeologie jednoho mýtu

Podobné akce

Účinkující: Tvůrci komiksu Ve stínu šumavských hvozdů (2012) a divadelního představení Jako břitva (Němcová), Národní divadlo (2016)

Typ akce: Knihy a literatura

Zahájení: 25. 8. 2016
Ukončení: 25. 8. 2016

Vstupné: 40 Kč

Popis akce

Božena Němcová a její dílo měly a stále mají pevné místo v české národní kultuře. Generace čtenářů a čtenářek se setkávaly s Babičkou ve školních lavicích a reprodukovaly pohnutý příběh velké spisovatelky. Kanonické místo paměti tíhne k monumentu s ustáleným významem i formou. Též „naše paní Božena Němcová“ pomníkově zatuhla do konvencionalizovaných výkladů. Klade si dnes někdo otázky nad významem Babičky? Nabízí dnes někdo překvapivý obraz života slavné spisovatelky?

Komponovaný večer nabídne několik archeologických sond do vzpomínání na Boženu Němcovou a její dílo. Koláž ukázek z filmů, dobových výkladů života a díla Boženy Němcové, učebnic, divadelních inscenací či komiksů o spisovatelce doplní diskuze s umělci, kteří se Němcové věnovali.

Místo konání: DOX

Přesná adresa: Poupětova 1, Praha 7 (Hledat na mapě)

Praha (okres: Praha kraj: Praha stát: Česká republika)

Pořadatel: Ústav pro studium totalitních režimů
WWW pořadatele: www.ustrcr.cz

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!