Tak trochu jiný kněz „Zibi“ Czendlik

Podobné akce

Účinkující: Zbigniew Czendlik

Typ akce: Knihy a literatura

Zahájení: 08. 12. 2016
Ukončení: 08. 12. 2016

Vstupné: zdarma

Popis akce

čtvrtek 8. prosince v 16.00 – 17.30, KNIHCENTRUM.cz DŮM KNIHY Ostrava

Lanškrounský farář Zbigniew Czendlik se často setkává s tím, že ho lidé přeceňují. Přichází mu mnoho žádostí o rady ve věcech, kterým ani nerozumí. Jako by byl odborníkem na právo, dětskou psychologii, partnerské vztahy a migraci. Je rád, že budí v lidech takovou důvěru a někdy se stydí, když si uvědomí, jak moc velká ta důvěra je. Zřejmě to souvisí s jeho posláním kněze nebo s jeho pověstí společenského a otevřeného člověka. To je také důvod, proč se rozhodl napsat knihu formou rozhovoru. Titul Postel, hospoda, kostel by se měl také týkat řady problémů, s nimiž se často potkává a k nimiž se chce otevřeně vyjádřit. A proč je postel na prvním místě? "To je jednoduché vysvětlení. Náš život počíná v posteli, aspoň většinou, končí na smrtelné posteli a třicet procent života v průměru strávíme v posteli. Jsou to naše životní mantinely," míní. Chcete-li „Zibiho“ potkat osobně, poznačte si v diáři červeně: čtvrtek 8. prosince od 16.00.


Postel, hospoda, kostel
Není kněz jako kněz – Zbygniew Czendlik je toho skvělým důkazem. Studium Bible je podle něj nuda, nerad zpovídá své farníky, a chce-li někdo pokřtít, dlouho ho odrazuje. Miluje ženy, rád si pochutná na dobré whisky, v hospodě je jako doma. Co má napsáno na dveřích ložnice? Proč se mu nelíbilo ve Vatikánu? Jak zvládá celibát? K čemu by vedl své děti a co je v životě nejdůležitější? Ale hlavně – jak to, že u nás nemáme natřískané kostely? Tato kniha vám odpoví na mnoho podobných otázek. Nahlédnete do soukromí jednoho pozoruhodného muže a zjistíte, jak vnímá mezilidské vztahy, život i Boha. Není vyloučeno, že vás zbaví některých předsudků a zkreslených představ, proto ji čtěte pouze na vlastní nebezpečí.

Zbigniew Czendlik
Představujete si kněze jako důstojného pána ponořeného do modliteb a chřestícího růžencem? Tak na tohle všechno můžete v případě Dr. Zbigniewa Jana Czendlika hodně rychle zapomenout. Tento rodák z polského beskydského městečka Brenny totiž působí mezi příslušníky kléru jako naprosto zvláštní jev a mnohými je dokonce považován téměř za rebela! Narodil se 6. září 1964 a spolu se svými třemi sourozenci vyrůstal v rodině drobného rolníka.

Zbigniew studoval teologii v Katovicích a Varšavě a po jejich úspěšném zakončení byl roku 1989 vysvěcen na kněze. Nějaký čas působil v Katowicích, ale r. 1992 byl, jako mnoho jeho dalších kolegů, vyslán na misijní pobyt do Čech. První rok strávil jako farní vikář v Náchodě, ale od 1. září 1993 se stal farním vikářem a posléze i administrátorem (od 1. října 1993) v Lanškrouně, kde působí jako duchovní pastýř dodnes.

V rámci svého povolání se věnuje charitě - shání peníze pro postižené, seniory, provozuje církevní dům pěstounské péče a roku 1997 se mu podařilo dokončit opravu kostela sv. Václava, který byl v době jeho příchodu do Lanškrouna značně zchátralý. To všechno by ale nebylo nic neobvyklého, zajímavější je ta další, dalo by se říct civilní, poloha Czendlikova života. A právě tou je tento lanškrounský kněz tak populární.

Neuzavírá se totiž jenom v okruhu své farnosti, ale živě vystupuje na veřejnosti,má spoustu přátel ve světě politiky a showbyznysu - oddával Lucii Bílou, křtil děti Stanislava Grosse. Jeho velkým koníčkem je sportování - dříve hrával aktivně kopanou, dnes je vášnivým golfistou, rád se hezky a moderně obléká a neváhá požehnat hordě divoce vyhlížejích motorkářů. Často se účastní veřejných akcí, hlavně těch spojených s charitou, či bývá hostem na televizní obrazovce. Účinkoval např. v televizních pořadech "Bolkoviny" (2004), "Krásný ztráty" (2005) či "Uvolněte se, prosím" (2009) a od jara r. 2011 moderuje z ostravského studia pořad "Uchem jehly", v kterém se pravidelně střídá se svým evangelickým "kolegou".

Neodříká si ani cigaretu či sklenku dobrého alkoholu a tvrdí, že nebýt knězem, určitě by se stal fotografem anebo číšníkem. Přes to všechno však Zbigniew Czendlik nezapomíná na to, co je pro něj to nejdůležitější: na život spojený s vírou. "Bůh dává životu drive." To je heslo tohoto usměvavého, charismatického muže.

Během měsíce prosince se zúčastněte slosování o vstupenky do Národního divadla moravskoslezského.
Po celý měsíc prosinec bude v Domě knihy KNIHCENTRUM.cz probíhat akce 5. KNIHA ZDARMA - Čím VÍCE knih nakoupíš, tím větší SLEVU máš. Akce platí do 31. 12. 2016.
Rezervujte si místo e-mailem rezervace.ostrava@knihcentrum.cz nebo telefonicky 607 082 029. Upozornění – 15 minut před začátkem akce rezervace propadají, dostavte se prosím včas!








Místo konání: KNIHCENTRUM.cz, DŮM KNIHY Ostrava

Přesná adresa: (Hledat na mapě)

Ostrava (okres: Ostrava-město kraj: Moravskoslezský kraj stát: Česká republika)

Pořadatel: KNIHCENTRUM.cz, DŮM KNIHY Ostrava
WWW pořadatele: http://www.knihcentrum-ostrava.cz/news

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!