Vydejte se na nezapomenutelné výpravy s triem dobrodruhů

Podobné akce

Účinkující: Milan Švihálek, Marek Hýža a Miroslav Kačor

Typ akce: Knihy a literatura

Zahájení: 10. 4. 2017
Ukončení: 10. 4. 2017

Vstupné: zdarma

Popis akce

Pondělí 10. dubna v 16 – 17 hodin – Milan Švihálek, Marek Hýža a Miroslav Kačor: Zapomenuté výpravy. Beseda a autogramiáda.
Autoři na besedě odpoví na základní otázku, kde se vzalo jejich odhodlání, čím byli motivováni a proč jejich touha po širém světě dokázala překonat všechny překážky. Vyslechněte si mimořádné příběhy těchto dobrodruhů a dokumentaristů, kteří pomáhají otevírat našemu národu okno do světa.
Zapomenuté výpravy
Velká kniha o českém cestovatelském srdci. Šedesát příběhů o lidech, kteří v posledních dvou stoletích pomáhali přes veškerou nepřízeň, lhostejnost a nepochopení doby otevírat našemu národu okno do světa. Čtenář může v knize nalézt odpověď na základní otázku, na kterou si museli odpovídat lidé uzavření v zemi bez možnosti svobodně cestovat, popřípadě putovat světem bez potřebných financí. Kde se vzalo jejich odhodlání, čím byli motivováni a proč jejich touha po širém světě dokázala překonat všechny překážky? Kniha Zapomenuté výpravy je o odvaze nevzdat se a prošlapávat cestu, byť je to jakkoliv obtížné. Rozšířené a aktualizované vydání obsahuje jedinečné dobové fotografie, doprovodné materiály a ilustrace. Výjimečná publikace o prakticky neznámých českých cestovatelích a dobrodruzích. Třicet nových a třicet původních příběhů většinou neznámých lidí, kteří dokázali mimořádné, mnohdy světově ojedinělé kousky, aby pak byli zapomenuti.

Milan Švihálek (* 1944), absolvent Fakulty žurnalistiky Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 1968 do roku 1994 pracoval v ostravském studiu Československé a později České televize jako redaktor, dramaturg, scenárista a moderátor. Autor stovek pořadů a dokumentárních filmů převážně zeměpisného, vzdělávacího a soutěžního charakteru. Mezi lety 1991 až 1994 vedl v ČST a ČT Ostrava tvůrčí skupinu publicistiky a dokumentaristiky. V roce 1994 zvolil svobodné povolání a od té doby působí jako novinář na volné noze. Vydal kolem dvaceti knih věnovaných zajímavým osobnostem z oblasti společenských věd, umění, cestovatelství, medicíny, vynálezectví atd. Jako publicista a novinář spolupracuje se všemi médii, v poslední době převážně s rozhlasem. Žije v Šenově u Ostravy.


Miroslav Kačor (* 1950), absolvent FAMU v Praze. Pracoval v Krátkém filmu, televizní společnosti Kabel Plus a v České televizi. Působil jako novinář, produkční a dramaturg. Je autorem více než 450 scénářů k animovaným, dokumentárním i hraným filmům a televizním pořadům. U 88 z nich je podepsán i jako režisér, u těch animovaných vesměs ve spolupráci s manželkou Martou, výtvarnicí a animátorkou. Ve své tvorbě se významně zaměřuje na osobnosti narozené v moravskoslezském regionu (Emil a Dana Zátopkovi, Leoš Janáček, Sigmund Freud atd.), na literaturu faktu a historii. Je autorem stočtyřicetidílného dokumentárního cyklu České televize Osudové okamžiky, jež se vracejí k mimořádným událostem 20. století na území bývalého Československa. Osobně připravil 60 scénářů Osudových okamžiků, z nichž 22 režíroval. Napsal i stejnojmennou knihu, do které zahrnul dvacet nejzajímavějších případům tohoto cyklu. Žije v Šenově u Ostravy.


Marek Hýža (* 1971), absolvent Pedagogické fakulty Ostravské univerzity. Od roku 1997 pracoval v ostravském studiu České televizi jako redaktor, dramaturg a moderátor. Od roku 2006 působí jako publicista, producent, scenárista a režisér na volné noze. V České televizi se podílel na mnoha dokumentárních a publicistických pořadech jako například Ta naše povaha česká, Osudové okamžiky, Zapomenuté výpravy, Na vrcholky hor s Vladimírem Čechem, Zatopené osudy, Vodácká putování atd. Je autorem řady dokumentů. Pro televizi NOE realizoval úspěšný seriál Zachraňme kostely a jako průvodce se podílel na hodinovém dokumentu pro americkou televizi EWTN Jan Nepomuk Neumann. Jeho film V divokých peřejích Colorada byl oceněn jako nejlepší sportovní dokument na festivalu Prix CIRCOM Regional 2010 na Maltě. Dokument Zrušíme tělocvik z cyklu Ta naše povaha česká získal na festivalu v Miláně 2011 hlavní cenu Italského olympijského výboru. Je autorem tří knih. Jeho největšími životními koníčky jsou rodina a sport ve všech podobách.
Zúčastněte se během měsíce dubna slosování o vstupenky do Národního divadla moravskoslezského!
Rezervujte si místo na webových stránkách www.knihcentrum-ostrava.cz/rezervace nebo telefonicky 607 082 029. Upozornění – 15 minut před začátkem akce rezervace propadají, dostavte se prosím včas!

Akce v rámci projektu Dům knihy Živě!!! spolufinancuje statutární město Ostrava.


Místo konání: KNIHCENTRUM.cz, DŮM KNIHY Ostrava

Přesná adresa: (Hledat na mapě)

Ostrava (okres: Ostrava-město kraj: Moravskoslezský kraj stát: Česká republika)

Pořadatel: KNIHCENTRUM.cz, DŮM KNIHY Ostrava
WWW pořadatele: http://www.knihcentrum-ostrava.cz/news

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!