NEKONEČNÝ PŘÍBĚH JABLONECKÉ BIŽUTERIE

Podobné akce

Účinkující: Srdečné pozvání !

Typ akce: Výstava

Zahájení: 20. 3. 2015
Ukončení: 17. 5. 2015

Popis akce

Putovní výstava Muzea skla a bižuterie z Jablonce nad Nisou seznámí s ojedinělým světovým fenoménem – více než 200 let kontinuálně trvající výrobou bižuterie na severu Čech.
Návštěvníci projdou světem bižuterie po různých cestách. Unikátní exponáty z období kolem roku 1800 zahájí historickou pouť. Bižuterie se na ní představí jako jedna z nositelek designu a uměleckých směrů devatenáctého, dvacátého i jednadvacátého století.
Další cestou zabloudíme s tradičními ozdobami do nejodlehlejších koutů světa. Jistě zaujmou skleněné náramky „bangle“ vyvážené do Indie, nebo amulety severoamerických indiánů z drobných perliček.
Různorodost materiálů a technologické postupy používané při výrobě bižuterie jsou cestou bez hranic. Přesto stále vyniká zpracování skleněných perlí, perliček a kamenů. Klasickou ukázkou této tradiční výroby je jetová „černá“ bižuterie z přelomu 19. a 20. století, imitující gagátové šperky viktoriánské Anglie. Výstavu doplní perličkové „rokajlové“ kabelky a soupravy.
Nekonečný příběh lidské touhy po zdobnosti a kráse tentokrát rozzáří Kaňkův sál pardubického zámku.

Místo konání: Východočeské muzeum v Pardubicích

Přesná adresa: (Hledat na mapě)

Pardubice (okres: Pardubice kraj: Pardubický kraj stát: Česká republika)

Pořadatel: Východočeské muzeum v Pardubicích
WWW pořadatele: www.vcm.cz

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!